Verbivar bvba
Varkens mét klasse
Elckerlijc Farm Varkens
Unieke samenwerking met Peter Declercq : hij is BBQ wereldkampioen en wij zijn misschien wel een beetje kampioen in het varkenshouden. Flanders golden pig award, Agrafiek, Meetjeslander van het jaar, Pig Farmer Award.
Via de neef van Peter en bovendien zaakvoerder van het slachthuis Van Landschoot in Adegem, Gerard van Landschoot, zijn we in contact gekomen met elkaar. We zaten alledrie meteen op dezelfde golflengte.
Peter heeft het Elckerlijc Farm label ontworpen voor zijn restaurant Elckerlijc te Maldegem. De kruiden, groenten en vlees waarmee hij in restaurant Elckerlijc werkt zijn afkomstig van zijn eigen Elckerlijc Farm. Hier in Nevele is een onderdeel van de Elckerlijc Farm. Wij kweken namelijk de Elckerlijc Farm-varkens voor Peter op de wijze zoals hij het het liefste wil. Namelijk op grootmoeders wijze : het zijn de echte brasvarkens van vroeger. Het authentieke recept in een moderne bedrijfsvoering. Bovendien zijn alle producten ook aan de nodige controles onderworpen en laten wij ons voor de receptuur voldoende bijstaan door voedingsspecialisten.
Op het menu staat: rijstpap, gestoomde aardappelen, kaaswei, draf van Filliers, mais van eigen teelt en een granenmix. Bovendien olijfolie als vetbron. Olijfolie: maakt het vlees nog malser en sappiger en geeft een zuiders toets aan het vlees.
Via een computergestuurde voederinstallatie wordt een mengsel aangemaakt. Dat papje wordt via leidingen naar alle varkens gepompt. Dit tot 4 à 5 keer per dag, naargelang de diergroep.
We zijn blij dat er toch mensen zijn die aandacht hebben voor smaak en kwaliteit want daarvoor staat het Elckerlijc Farm-varkensvlees. Mensen worden er constant op gewezen om te kiezen voor de laagste prijs maar als wij mogen kiezen dan gaat een mals en lekker stuk vlees boven alles.
Terug naar de smaak van vroeger, weer aandacht voor kwaliteit en smaak van het vlees. Elckerlijc Farm varkensvlees is bovendien malser en sappiger.
Puur natuur met een verfijnde smaak.
Produkten van 'Elckerlijc Farm' worden geproduceerd bij Cock's Vleeswaren en zijn verkrijgbaar bij de betere slager en bij de SPAR/ALVO supermarkten.
Beter een Zuiderse toets aan varkensvlees uit eigen land dan dat we het vlees van uit het Zuiden naar hier laten overkomen. We moeten toch ecologisch nadenken én handelen hé! Ook daar hebben we al een stap voor want onze mais is van eigen teelt en ook de mest wordt verwerkt tot groene energie. Via ondergrondse leidingen wordt de mest naar een nabijgelegen biogasinstallatie VC-energy gepompt om er groene stroom van de maken. Het restprodukt is een organische mestkorrel. Straks zal Peter met die mestkorrels zijn Elckerlijc Farm grond kunnen bemesten voor nog betere groentjes. Kwestie van ecologisch écht goed bezig te zijn!